Еднодневна екскурзия до Цари Мали град, Костенски водопад и Траянови врата


Описание

Програма

Отпътуване от София, Автогара Сердика в 8:00 ч. 
Около 9:00 ч. пристигане и посещение на Цали Мали Град - Антична римска крепост. 
Цари Мали Град е уникална по своята същност римска крепост в България, която е единствената с ров и вал. Комплексът беше официално открит на 18 юли 2013 г. 
В крепостта Цари Мали Град посетителите се пренасят в света на късната античност и се потапят в ежедневието на цивилното население от периода. Туристите могат да видят експозиция от римски военни доспехи и стенобитни оръдия, както и други възстановени оригинални артефакти като подкови, звънци, нашийници, реконструкции на ежедневното облекло на местното население, реконструкция на вертикален тъкачен стан, множество накити и копчета. Посетителите на Цари Мали Град също така могат да се запознаят с древни занаяти по нашите земи като монетосеченето. Монетите са най-многобройните находки от крепостта, а една от най-впечатляващите е бронзова монета-минима на инператрица Гала Плацидия. 
Част от комплекса е и изцяло реставрираната средновековна църква "Св. Петка". 
Отпътуване за Костенския водопад. Известният Костенски водопад е разположен на р. Чавча в центъра на Вили Костенец. Той е природна забележителност от 1974 г. 
Костенският водопад винаги е бил най-значителната природна туристическа атракция в община Костенец. Височината на пада на водата е около 10 м. Най – голям обем водни количества се изливат през пролетта с топенето на снеговете, през лятото водата намалява, а през зимата при ниски температури целият водопад замръзва. В скалите до водопада е била изкопана баня с топла минерална вода със седем извора, която дълго време се е ползвала от местното население и в последствие е била разрушена при земетресение. 
Защитени са растенията по скалите около водопада. Част от обекта са и естествените пещери и скални образувания, които също са защитени от закона. 
Туристите ще разполагат със свободно време, както за обяд, така и да се насладят на приятната природа край водопада. 
Отпътуване за крепостта Траянови врата. 
Крепостта Траянови врата е разположена на 15 км от Костенец до магистрала "Тракия" в Средна гора. Тя е символ на национално-историческото наследство в региона и е уникална по своята конструкция. 
Крепостта е историческо място на седловината между средногорските ридове Еледжик и Голак. „Траянови врата” е исторически проход край гр. Ихтиман, наречен така на името на римския император Траян, с когото се свързва съществувалата там крепост.  
През 2015 година приключи проект по ОПРР,  по който крепостта е консервирана и реставрирана, изграден е туристически информационен център, изгледна площадка и 2 екопътеки с информационни табели, по които може да се стигне крепоста по пешеходен маршрут от гр. Момин проход. 
Отпътуване за София. 
Пристигане на Автогара Сердика след 19:00 ч.


Цената включва:

транспорт с автобус 
водач от агенцията


Цената не включва:

Входни такси
Разходи от личен характер

от 25.00BGN / човек
  • 1 дни

Резервация - запитване

* След като получим вашето запитване, ще направим проверка за свободни места и ще ви уведомим по имейл!

Имате въпрос ?

Пишете ни по имейл или в чат.

Абонирайте се за нашият бюлетин
ще има интересни неща в него!